773 163 895

Volejte Po–Pá, 8:00–16:00

Doe’s Barber Shop: Hodina u holiče už není ztráta času

Na začátku roku 2016 byl v Olomouci otevřen první barber shop. Richard Laně se svým bratrem tak dali vzniknout místu, kam chlapi nechodí z donucení a povinnosti, ale z radosti a s jistotou, že o jejich zevnějšek bude dobře postaráno. Navíc se to vše odehraje v ryze mužském světě. A co si budeme povídat, každý chlap si jednou za čas potřebuje orazit.

  • Blog

23.09.2024

Doe’s Barber Shop: Hodina u holiče už není ztráta času

Autor: Michal Byrtus - 4 minuty čtení

Proč zrovna barber shop? 
Tehdy jsem se rozhodoval, co dál podniknout v životě. Pracoval jsem pro vzdělávací a marketingovou agenturu, kde jsem měl možnost potkávat se s vysoko postavenými manažery a byla to super zkušenost. Ale na můj vkus bylo vše hodně strojené, zkrátka takové to korporátní prostředí. Rozhodlo to, že bratr je vyučený kadeřník a vždycky uměl a bavily ho stříhat pánské střihy. Zároveň v Olomouci něco jako barber shop v té době úplně chybělo. Brácha pracoval v jednom vyhlášeném olomouckém kadeřnictví, kde se ale spíš soustředili na dámy, a na to co ho baví neměl tolik prostoru.

Jak do toho zapadáte vy?
Brácha není moc podnikavej, je to spíš člověk, který je neskutečně pečlivý a práce rukama ho naplňuje. A já jsem byl takovej, že mi v hlavě šrotovaly všechny nápady, jak tady v Olomouci pánské holičství povýšit na novou úroveň,  a strašně mě to nadchlo. S bráchou jsme tedy dali hlavy dohromady a založili Doe’s Barber Shop.

Proč ten název, Doe’s?
No, to je vcelku jednoduchá záležitost. Moje příjmení Laně, anglicky Doe …

Jo aha. Už mi to došlo, díky… (smích). Pojďme dál. V republice byla v té době jaká situace?
Před náma v Praze, a teď nechci kecat,  zkrátka několik let předtím otevřel barber shop v Praze holič Tomáš Kožíšek. Řekl bych, že ten v Česku prošlapal barbershopům cestičku. Postupně začali otvírat další barbershopy a to hlavně ve velkých městech. Dnes už je barber shop téměř všude, ale dost se liší kvalitou. Každopádně je dobře, a jsem za to rád, že se řemeslo vrací mezi lidi, kteří ho umí ocenit a najdou si ho.

Jaké byly začátky?
Ze startu nikdo moc nevěřil, že by se takový koncept mohl tady v Olomouci uživit. Tady bylo zažitý, že uživit se tady dá hlavně na ženském střihu, barvě a ostatních věcech, co se k tomu pojí. Však to znáte, když chlap přišel k holiči nebo do kadeřnictví, kde berou chlapy, většinou ten střih vypadal tak, že se nastavil strojek na tři milimetry, pak se to doupravilo, chlap vytáhl osmdesát korun a na měsíc měl klid. Prostě pro chlapa povinnost a pro holiče nuda.

Does Barber Shop

Čím to změnil váš barber shop?
Chlapi postupně pochopili, že to nemusí být jen povinnost a ztráta času. Navíc, nahrála tomu určitě i doba a trendy ze zahraničí. Výraz metrosexuál nebo lumbersexuál se objevoval čím dál častěji, pánové pochopili, že o vlasy a vousy můžou pečovat úplně jinak a vypadá to mnohem lépe. Ale pozor, chlapi se o sebe starali vždycky, jen se o tom tolik nemluvilo. Existuje předsudek, že když se o sebe chlap stará, tak je gay nebo zženštilý, a tohle o sobě spoustu chlapů nechce slyšet. Když se ale zeptáte holek, jestli doma chtějí smradlavýho neupravenýho chlapa, nebo chlapa co se o sebe stará, myšleno normálně stará, řekne vám většina, že toho druhýho.

Dobře. Dejme tomu, že sem k vám přijdu poprvé. Rostou mi jakž takž vousy, vlasů ještě taky pár mám. Jak to bude vypadat?
Tak. Ujme se tě barber, u kterého jsi objednaný. Nabídne ti něco k pití, od limonád, kávu, kterou pro nás praží lokální pražírna, pivo z místního pivovaru, ledový čaj který nám připravuje olomoucká čajovna nebo třeba whisky. Na křesle, pokud si u nás ještě nebyl, proběhne konzultace, která je zásadní. Zjistíme, jaký máš typ vlasů, jakou máš představu, jak moc si ochotný se o vlasy nebo vousy starat, jaké mají tvé vlasy plusy a mínusy, abychom mohli vytvořit střih, který prostě budeš nosit rád. Potom jdeme stříhat. Z pravidla je do hodiny vše hotovo. Na konci ti holič zrekapituluje postup a ukáže ti střih, případně ti poradí jak se o něj doma starat, aby vydržel co nejdéle v pohodě.

To všechno zní skvěle, ale neodradí někoho cena, zvlášť tady v Olomouci?
Jo, jsou takoví lidi. Je to ale o prioritách. V některých barber shopech v republice není problém dát za střih třeba 1 200 korun, my ho máme za 700 . Ale jak říkám, pro někoho nejsou vlasy nebo vousy priorita. Prostě mi na hlavě něco roste a já to tam nechci tak to mi to někde nějak shodí a sem v pohodě. Svoje peníze pak třeba chlap propije nebo prokouří, koupí si nový návnady na ryby nebo to investuje do auta, a to je v pořádku. Když k nám jde klient z donucení, třeba od manželky, je otrávený on i holič. Naši zákazníci sází na kvalitní péči o svůj zevnějšek, a to se prostě neobejde bez vynaložení nějakých finančních prostředků. Ale 700 za měsíc dnes není tolik, je to jedna lepší večeře.

Máte čtyři provozovny. Je těžké najít tady dobrého barbera?
Rozhodně. A ne jen tady. Ale ono je těžké najít i dobrého kuchaře, obkladače nebo elektrikáře. Byl jsem dříve v kontaktu s kadeřnickými školami, ale to nefungovalo. Buď to ty děcka nebaví, protože na tu školu šli, jen aby nějakou školu dělali nebo prostě nejsou dost dobří a tu práci dělat nechtějí. Hodně se setkávám s tím, že chodí kluci, kteří chtějí stříhat, ale vidí za tím jen peníze a to, že můžou říkat „jsem barber“. Takový lidi posíláme jinam. Potřebuji lidi, co především baví stříhání, baví je tahle kultura. Potom ten skill a peníze přijdou sami. Takže většina našich holičů začínali jako nadšenci a postupně se vypracovali. Dnes patři ke špičce v česku.

Vyvíjí se v tomhle odvětví trendy nebo pořád jedete pár prověřených střihu dokola?
Vyvíjí se to neuvěřitelně rychle. Trochu problém je, že Češi jsou konzervativní. Trend z Evropy se relativně rychle dostane do Česka k barberovi, potom ale trvá, než se klient rozhodne do té změny jít. Tady se dělají střihy, které už ve světě fungují třeba dva roky. Musím ale říct, že čím déle zákazník opakovaně chodí, tím víc si nechá poradit, jaká změna by mu slušela.

Co teď frčí v pánském střihu? 
Upřímně, chlapi jsou pořad chlapi, takže většina chlapů chce jednoduchý střih, většinou fade a delší vrch. O takové střihy se jim pohodlně stará a nic se tím nepokazí. Pokud ale chlap není konzerva a ještě vlasy má, dá se vymýšlet. Nevím jestli je to trend ale pořád se stříhají mullety i když v moderním kabátě, střihy se nechávají delší tvarované do „čtverce“ nebo se pracuje s různými délkami ve střihu, které tvoří malinko chaoz. 

Dobře, jsem ostříhanej. Chlap ale musí pečovat o vousy a vlasy každodenně, ne?
Ideálně jasně. Taky by se měl denně protahovat a mazat hydratačním krémem. Ale znáš realitu. I když výjimky potvrzují pravidlo. Holič ti závěrem návštěvy samozřejmě řekne, jak o vousy a vlasy co možná nejlépe pečovat. Dobře ostříhaný účes by si měl klient umět upravit, aby vypadal druhý den téměř stejně, jako když jde od holiče. Navíc, existuje spoustu přípravků, každému chlapovi sedne trochu něco jiného. Není to jen o vůni, ale také o tom, jaké má chlap vousy a vlasy. My dokážeme přípravky zákazníkovi prodat přímo tady na místě, ale spolupracujeme také s nedalekým shopem luxusni-holeni.cz, kde mají mnohem větší portfolio přípravků pro péči o vlasy a vousy. Na oplátku zase nazpět sdílíme zkušenosti zákazníků, takže si Michal (majitel luxusní-holeni.cz) může utřídit sortiment podle toho, o co je zájem.

Nakonec dost zásadní otázka, jak jde dohromady barber shop a ženy?
No z mého pohledu jednoduše. Žena u nás maximálně koupí partnerovi dárkový šek a pak už si jen doma užívá chlapa, který voní a vypadá dobře. (smích) Ale pokud to vezmu obecně, tak tím, že je dnes minimálně v Česku holičů málo a barber shopů hodně, stříhají v barber shopech dost ženy. Je to o konceptu holičství. Je jedno jestli stříhá kluk nebo holka. Buď to umí, nebo ne.  Do našich třech poboček holky nesmí a sříhají tam jen holiči. Čtvrtá naše pobočka, která je spojena s tetovacím salonem je otevřená i ženám. Stříhá nám tam skvělá holička a stříhat se tam chodí i holky. Mě osobně se víc líbí ta stará a původní myšlenka, kdy je barber shop místo pro chlapy. Vždycky to přirovnávám k tomu, když jde holka na nehty nebo ke kadeřnici, nikdy si chlapa nebere sebou, jde si tam odpočinout a probrat svoje věci. Ale je to o preferencích, jsou chlapi, kteří jsou rádi, že je stříhá žena, tak proč jim tu možnost brát. Koneckonců, upřímně, než aby je ostříhal blbě holič, který tu práci neumí, ale staví na tom, že je ten „hustej“ barber, ať je raději ostříhá holička, která je tou prací nadšená a dělá ji dobře.

Díky za rozhovor.

Zpět na články