773 163 895

Volejte Po–Pá, 8:00–16:00

Poradce: Nerostou mi vousy. Jak urychlit růst vousů?

Pokud jste si vždy přáli mít hustý a zdravý vous, ale navzdory všem snahám a radám z internetu se vám nedaří dosáhnout požadovaného výsledku, nejste sami. Růst vousů je komplexní proces, který ovlivňuje řada faktorů, včetně genetiky, životního stylu, výživy a stresu. V tomto článku se podíváme na různé způsoby, jak můžete podpořit růst vousů a dosáhnout tak svého cíle.

  • Magazín

21.07.2024

Poradce: Nerostou mi vousy. Jak urychlit růst vousů?

Autor: Michal Byrtus - 5 minut čtení

Genetika a růst vousů

Genetika hraje klíčovou roli v tom, jak husté a rychle rostou vaše vousy. Pokud váš otec nebo dědeček neměli husté vousy, je pravděpodobné, že ani vy nebudete mít přirozeně husté vousy. To však neznamená, že neexistují způsoby, jak růst vousů podpořit.

Vousy a změna životního stylu

Pro podporu růstu vousů je důležité vést zdravý životní styl. To zahrnuje nejen zdravou výživu, ale také pravidelnou fyzickou aktivitu a dostatek spánku. Zdravý životní styl přispívá k optimálnímu fungování těla, což může nepřímo podpořit růst vousů.

Vousy a strava bohatá na živiny

Výživa hraje klíčovou roli v růstu vousů. Váš jídelníček by měl obsahovat dostatek vitamínů a minerálů, které podporují tvorbu kolagenu, keratinu a testosteronu, což jsou látky nezbytné pro růst vousů. Zaměřte se na potraviny bohaté na:

  • Selén: nachází se v mořských plodech, hovězím mase, vaječných žloutcích, hnědé rýži, ovesných vločkách a celozrnných výrobcích.
  • Zinek: najdete ho v ústřicích, luštěninách, dýňových semínkách, mléku, drůbežím mase a brokolici.
  • Křemík: obsažen v bramborách, řepě, celeru, rajčatech, jablkách, mandlích a špenátu.
  • Biotin (vitamín B7): bohatý zdroj představují špenát, kapusta, játra, brambory, sója a vaječné žloutky.
  • Kyselina pantotenová (vitamín B5): obsažená ve vaječných žloutcích, luštěninách a obilovinách.

Pro zajištění dostatečného příjmu těchto živin můžete využít také speciální vitamíny na vousy.

Vousy a redukce stresu

Stres má negativní dopad na růst vousů. Dlouhodobý stres může vést k vypadávání vlasů a vousů, proto je důležité najít způsoby, jak stres zvládat a minimalizovat. Pravidelný odpočinek, dostatek spánku a techniky pro zvládání stresu, jako je meditace nebo jóga, mohou být velmi užitečné.

Péče o pokožku a vousy

Správná péče o pokožku a vousy je také důležitá. Používání kvalitních kosmetických přípravků, jako jsou kondicionéry, oleje nebo balzámy na vousy, může pomoci hydratovat a vyživovat pokožku, což může vytvořit lepší podmínky pro růst zdravých vousů. Produkty s obsahem jojobového oleje, hroznového oleje a vitamínu E jsou zvláště doporučovány. Na trhu jsou už produkty, které se vyloženě zaměřují na růst vousů.

Rada na závěr

Pokud se vám navzdory veškeré snaze nedaří vypěstovat hustou bradu, nezoufejte. Hladce oholená tvář je stále seriózní a upravená. Alternativně můžete zvolit jemné strniště, které je pro mnoho žen atraktivní a dodává mužný vzhled. Nezapomeňte však, že i strniště vyžaduje pravidelnou péči.

Zpět na články

Mohlo by vás také zajímat

Všechny články