773 163 895

Volejte Po–Pá, 8:00–16:00

Rituály holení napříč kulturami

Holení a úprava vousů měly v historii a v různých kulturách významné místo. Tyto praktiky nebyly jen otázkou osobní hygieny, ale často měly hluboký kulturní, náboženský nebo společenský význam.

  • Blog

22.07.2024

Rituály holení napříč kulturami

Autor: Michal Byrtus - 4 minuty čtení

Starověký Egypt:

V raných fázích egyptské civilizace muži nosili plné vousy, které často zdobili zlatým prachem. Později se však holení stalo symbolem civilizace a muži si začali holit celé tělo, aby se zbavili "zvířecích" tendencí. Bohatí Egypťané si najímali osobní holiče, zatímco ostatní navštěvovali místní holiče denně. Pro kněze byla dokonce celková depilace rituálním očištěním.

Starověká Mezopotámie:

Muži mezi řekami Tigris a Eufrat věnovali svým vousům velkou pozornost. Vousy byly barveny hennou a zdobeny zlatým prachem a stuhami. Každá společenská třída měla své specifické úpravy vousů a vlasů, přičemž vyšší postavení znamenalo delší a složitěji upravené vousy.

Starověké Řecko:

Řekové považovali vousy za symbol mužnosti a moudrosti. První vousy byly obětovány bohu Apollónovi. Během smutku si muži vousy stříhali nebo dokonce vytrhávali. Vousy byly také prostředkem trestu – například Spartani trestali zbabělost oholením poloviny vousů.

Starověký Řím:

Římané byli většinou hladce oholení. První oholení bylo pro mladé muže důležitou událostí, kterou provázely náboženské rituály. Vousy byly uchovávány v krabičkách nebo zavěšeny na speciálních stromech.

Germánské kmeny:

Germáni si nechávali vousy narůst jako symbol slibu pomsty. Vousy byly pro ně důležitým znakem a oholení bylo považováno za hanbu.

Hinduistické rituály:

V některých hinduistických sektách se první holení chlapců provádělo v 16 letech jako součást rituálu Godanakaruman. Holení bylo prováděno místním holičem za účasti rodiny.

Africké kmeny:

U masajů v Keni je holení hlavy součástí iniciačních rituálů do mužnosti. Mladí válečníci si nechávají narůst vlasy mezi jednotlivými ceremoniemi a věnují velkou péči jejich úpravě.

Indiánské kmeny:

Některé indiánské kmeny považovaly vousy za znak moudrosti a zkušenosti. Většinou se muži vousů zbavovali, ale některé kmeny si je nechávaly narůst při speciálních příležitostech nebo rituálech.

Japonsko:

V období samurajů byl vzhled včetně vousů a vlasů pečlivě udržován. Samurajové nosili tradiční účesy a vousy byly často stříhány tak, aby působily disciplinovaně a upraveně.

Súdánské kmeny:

U některých súdánských kmenů je holení hlavy a vousů součástí pohřebních rituálů. Tímto aktem projevují respekt k zesnulému a symbolicky se čistí od smutku a žalu.

Evropa ve středověku:

V Evropě během středověku mělo holení a úprava vousů také společenský význam. Rytíři a šlechtici si často nechávali narůst vousy jako symbol síly a odvahy, zatímco mniši a duchovní se holili, aby prokázali svou pokoru a oddanost Bohu.

 

Tyto rituály ukazují, jak hluboce zakořeněné a významné mohou být praktiky holení a úpravy vlasů a vousů v různých kulturách a obdobích. Od symbolů moudrosti a mužnosti až po projevy úcty a čistoty – holení mělo a má mnoho významů napříč světem.

Zpět na články

Mohlo by vás také zajímat

Všechny články